Är människan god eller ond?

Det finns en gammal StormP-teckning där en man står och filosoferar, och så säger han: "De säger att människonra är goda, varför är de då inte det?"
   Frågan fick i början av 1900-talet två olika svar som hörde samman med synen på arbetet. Industrierna, som då växte fram, behövde arbetare och de som då anställdes saknade som regel erfarenheter från den typen av arbete. Hur skuille arbetet då organiseras? Från arbetsgivarhåll tycktes svaret självklart: människan är av naturen lat och därför behöver hon effektiv tillsynn i arbetet så att hon utför det hon är ålagd att göra. En modell som fick stor spridning var det så kallade Taylorsystemet, som innebar detaljerad styrning av arbetsprocessen och arbetarna. Från arbetarhåll kom ett motsatt påstående: om bara arbetarna får vara delaktiga i administrationen av processen kommer de att göra sitt bästa för att resultatet skall bli gott.
   Låt oss gå till Bibeln  för att se om det där finns svar på vår fråga. Redan i Bibelns första kapitel, i Första Moeboken, står det om människan och skapelsen. Det heter att Gud skapade människa till sin avbild, till man och kvinna skapade han människorna. Och som slutkläm: allt var mycket gott. 
   Vi vet att det kom hinder på vägen. Det som var gott skadades, och vi kan på olika ställen i Gamla testamentet se exempel på människors ondska och grymhet. Men säger det något om människans kvalitet? Har det inte i stället med hennes gärningar att göra? Att hon, med andra ord, lånar ut sig till att begå onda handlingar?
   Även i Nya testamenet kan vi se exempel på människors ondska och grymhet. Men inte heller där anges det onda som något kvalifikativt. Det heter att hela världen är i den ondes våld vilket väl närmast betyder att vi lever i en omgivning där vi frestas att göra det onda, och att vi mer eller mindre ofta också gör det. Men det talas också om förlåtelsens möjlighet och om helgelsens väg. 
   Jag fick en gång frågan om det finns onda människor. Den som ställde frågan hade, som jag upplevde det, tillfogat mig myckert ont. Men likväl kunde jag inte påstå att han var ond. Varken han eller någon annan.
   Ett par filosofer har kommit till rakt motsatta uppfattningar om vad det är som får människan att uppträda som ond eller god. Thomas Hobbes tes var att människan är av naturen ond, men att hon genom kulturen formas att bli god. Jean-Jacques Rousseau hävdade tvärtom att människan av naturen är god, men att det är kulturen som gör henne ond. Filosofien ger oss alltså inget klart svar på vår fråga.
   Själv har jag i olika sammanhang hävdat vad jag benämner en realistisk människosyn. Med det menar jag att människan av naturen är god men har en benägenhet att under vissa omständigheter göra det som är ont. Och med människan menar jag inte "de andra" utan oss alla, mig själv inberäknad. 
   Denna jul- och nyårshelg, 2020-2021, har en av Selma Lagerlöfs berättelser, Körkarlen, visats på TV, en inspelninbg på stumfilmens tid. Den manliga huvudpersonen visar alla tecken på ondska och grymhet. Han har genom sitt ondskefulla leverne och dåliga föredöme förlett andra, misshandlat hustrun, hånat dem som sökte hjälpa honom. Allt tycks tyda på att han är oförbätterlig. Så plötsligt sker ett uppvaknande, han nyktrar till i alla avseenden och beslutar sig för att bli en ny människa. Han var alltås inget hopplöst fall.
   Rutger Bregman har i sin bok "I grunden god" tagit upp William Goldings bok "Flugornas herre." Goldding skildrar hur ett antal pojkar har blivit strandsatta på en öde ö och där tillämpar en själviskhet som innebär allas krig mot alla.  Bregman har emellertid upptäckt det som kan vara förlagan till Flugornas herre. Själva innehållet i Bregmans upptäckt skiljer sig fråm Goldings skildring. Bregman har i den verkliga historien funnit en omtänksamhet och godhet hos pojkarna. Golding skildrade en ondska som inte fanns i den verkliga berättelsen. 
   Jag tror att det jag kallar för en realistisk människosyn håller. Människan är i grunden god men har en benägenhet att under vissa omständigheter göra det onda. Även om det finns många som rånar, misshandlar, är skattesmitare etc. så är de flesta människor inte det. Men det är undantagen som vi läser om i tidningarna och ser om i TV.

RSS 2.0