... då de gamla blivit

Vin och vänner smaka bäst då de gamla blivit - ordspråketn tillskrivs gamle Syrak. Jag vill påstå att detta i vossa fall gäller ävern böcker.
   Når jag fyllde fyrtio år fick jag som present en bok av P Borchsenius med titeln De två vägarna. Jag hade mycket omkring mig då. Jag var kyrkoherde i Villie, barnen var små och jag höll på nätterna och alla lediga stunder på med min doktorsavhandling. Det fanns med andra ord ingen tid över för övrig facklitteratur.
   Men boken har stått på rätt fack i mitt bibliotek och var gång jag har fått ögonen på den har jag tänkt på de kära vännerna som gav mig den. Så för ett par veckor sedan tog jag fram den. Jag undrade varför jsag inte läst den förr. Men vid närmare eftertanke upptäckte jag att nu hade den blivit så gammal att den smakade helt utsökt. Den handlar om judendomnen och kristendomen, och under åren som gått har jag förvärvat sådana kunskaper om judendomen att det kändes helt rätt att läsa den nu. Jag har alltid känt sympati för judendomen och den symnpatin ochg förståelsen växte för var sida jag läste. Och samtidigt tänkte jag på de kära före detta församlingsbor i Gumlösa som gav mig boken.
   Judendomen -ja. Den antisemitism som nu gör sig gällande är helt skrämmande. I mitt föräldlrahem hade vi kontakt med två judiska köpmän och det rådde det bästa förhållande mellan dem och mina föräldrar.Jag hörde aldrig ett ont ord sägas om judar. Jag var vid ett tillfälle på besök i den ena köpmannens hem. Därför har jag haft svårt att fatta det judehat som finns i samhället både i Sverige och utomlands. 
   Som vuxen har jag haft kontakt med rabbiner både i Malmö och Stockholm och besökt synagogor i både Israel och Australien. Vi har mycket att lära av synagogan. Kristendonmen började ju för övrigt som en judisk sekt. De två vägarna till Gud är alltså judendomen för judarna och kristendomen för alla oss övriga. Att judarna fortfarande är Guds egendomsfolk har jag ingen svårighet att acceptera. Men jag blir glad om en jude blir kristen. Som jag ser det är det helt i enlighet med Nya testamentet. Men jag ser ändå judendomen som den ort där vår Frälsare föddes.
   Så boken var inte bara gammal. Den var rykande färsk och vann på att ha fått vänta på mig.
Gert Nilsson

Innan murarna föll. Svenska kyrkan under kalla kriget

Om någon dag utkommer boken Innan murarna föll. Svenska klyrkan under kalla kriget. Vi är femton forskare - historiker, idéhistorikler, missionshistoriker, kyrkohistoriker, bibelvetare, teologer, etiker som under cirka tre år har arbetat med detta problem och sökt belysa det utifrån olik aspekter. Även om Sverige befann sig mellan stormakterna kom Svenska kyrkan och de övriga kyrkonra i Sverige att spela en stor roll på den internationella arenan, liksom impulser utifrån kom att sätta avtryck både i nationen ocg kyrkonrna. Mitt eget bidrag handlar om hur Svenska kyrkan förhöll sig till de utmaningar som kom från främst Kyrkornas Världsråd å ena sidan och, å andra sidan, från människo i Sverige.
   Vii som gjort arbetet ställer gärna upp med föredrag om boken och om ämnet.
Gert Nilsson

RSS 2.0