Juldag

Juldag, du välsignade,
med dig föds glädjen på vår jord.
Hoppet tänds, natten är förbi.
Hos barnet i Betlehem
finner herdarna mod,
främlingar från östern hyllar det,
vägledda av en stjärna
som blir Guds fingervisning att Jesus har kommit
till hela mänskligheten.

Juldag, du välsignade,
med dig tänds ljuset i mitt inre.
Mörkrets makt är bruten,
meningen ligger i öppen dager.
Gud kom till oss som ett människobarn
för att vi skulle bli Guds barn

Juldag, du välsignade,
kom in i mitt hjärta
med himmelsk glädje,
med ett hopp som bär
i livets alla skiften,
med en tro som förbinder oss med Gud,
med en kärlek som övervinner döden

Juldag, du välsignade,
tack för att du når mig
med glädje och ljus

Gert Nilsson

Jul

Ett par i Björklinge utanför Uppsala har i många år varit fosterföräldrar för barn som familjehemsplacerades. Barnen har kommit från olika kommuner, och aldrig förr har det varit problem. Men handläggaren i den kommun som nu ringde till dem frågade om de tillhörde någon församling. När de svarade att de tillhörde Livets Ord avbröt handläggaren kontakten - paret var inte längre betrodda med att ha hand om barn som fosterhemsplacerats.
   Detta visar hur man i dag kan ta avstånd från Jesus Kristus - för det var ju det handläggaren ytterst gjorde. Den första Julen lät Gud sig födas som ett människobarn i Betlehem. Han skulle bli mottagen av många, men många skulle också vända honom ryggen. Då som nu. Han kom till sitt eget, skriver evangelisten Johannes, och fortsätter: men hans egna tog inte emot honom. Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att kallas Guds barn.
   Det är just så vår situattion är i dag. Vi lever i en värld där många vänder Julens barn och Julens konung ryggen. Men samtidigt kommer utmaningen till oss att böja knä vid kruggan och ta emot Jesus i våra hjärtan.
Han som är världens ljus vill genomlysa våra liv, lysa vägen för oss genom livet fram till målet, och hans lyskraft är så stor att också vi får vara ljus för våra medmänniskor.
   Så får vi alla önska varandra en god och välsignad Jul.

Gert Nilsson

Demokrati på avvägar

I en nyutkommen bok av en förutvarande riksdagsledamot (M) har avslöjats att statsministern, enligt författaren, ser på riksdagens ledamöter som röstboskap. Det är riksdagens uppgift att verkställa regeringens politik, skall han enligt bokens författare ha sagt.
Om detta är sant är det allvarligt och ett åsidosättande av de demokratiska spelreglerna. I en diktatur förhåller det sig på det sättet. I en demokrati, däremot, är det i stället regeringen som skall verkställa riksdagens beslut.
För en del år sedan sade en av mina samtalsvänner att politikerna egentligen inte har makt utan endast fullmakt att utföra folkets vilja. Nu förhåller det sig emellertid så, att politikerna har makt. Men makten skall handhas så att det är folkets vilja som beaktas när politikerna verkställer sin politik. Nu kan folkviljan ibland ta miste, det vill säga majoriteten kan vilja framtvinga beslut som blir till nackdel för en del medborgare. Här måste politikerna sovra mellan folkets olika krav.
Det är också viktigt att politikernas maktutövning granskas, lokalt, regionalt och på riksplanet. Nyligen fällde högsta instans ett beslut i ett ärende som krävde bygglov. Beslutet gick emot det beslut som kommunen hade fattat, och lokaltidningen kunder berätta att en politiker i kommunen fällt en mycket syrlig kommentar om den högsta förvaltningsdomstolens dom. Så handlar maktfullkomliga politiker som menar sig ha makt som inte får ifrågasättas.
Det ifrågavarande ärendet gällde tornet eller byggnaden som har byggts på Kivik Art Center och som upplevs som störande av en granne.
Mer ödmjukhet krävs i politiken och hänsyn till medborgarna och i synnerhet till dem som har svårt att göra sin egen röst hörd.
Gert Nilsson

RSS 2.0