Maten - innan den kommer på bordet
Det här med mat blir alltmer problematiskt. Nu har det i olika tidningar beskrivits hur plågsamma slaktmetoderna är. Det är nu själva bedövningen av grisar som har belysts, Den använda metoden är mycket smärtsam för grisarna. Samtidigt har det aktualiserats att grisarnas väg mellan födelse och slakt är allt annat än djurvänlig. Och nte bara grisarnas väg. En man berättade att han som ung arbetade på ett kycklingslakteri, och efter det kan han inte äta kyckling.
Att bli vegetarian löser inte problermet. Även jorden lider, växter utrotas, monokulturen förstör för framtiden.
Thomas av Aquino lär ha svarat på frågan om en kristen människas förhållande till djuren att en kristen människa behandlar sina djur väl.
Hur skall vi nå dit? Vi måste som konsumenter protestera mot såväl djurfabriker som slakterifabriker.
När uppfödarna talar om djuren som köttdjur etc har de lämnat ett mänskligt sätt att betrakta djuren. De förvandlas från att vara levande varelser till att betraktas om råvaror.
Det finns uppfödare som föder upp djuren småskaligt och som låter slakta dem på gårdsslakterier där de behandlas skonsamt. En bojkott av storskaligheten skulle kunna gynna småskaligheten. Maten blir då kanske dyrare, men djuren skall väl inte med sitt lidandde betala för att vi skall få maten billigare? Dessutom äter vi svenskar betydligt mer kött än vi borde.
En sådan ändring går inte att genomföra på en dag. Men som konsumenter har vi rätt att kräva en förändring, och på sikt kan vi lyckas.
En gång talade man om att människan och hennes husdjur gjorde ett byte. Människan gav djuren mat och skydd mot väder och vind, och djuren fick som tack för detta så småningom bli till mat och kläder för människan. Nu hinner en del djur knappast födas förrän de slaktas.
En ändring av vårt förhållande till djuren är en nödvändighet - för djurens skull, men också för vår mänskliga värdighets skull.
Kommentarer
Trackback