Demokrati på avvägar
I en nyutkommen bok av en förutvarande riksdagsledamot (M) har avslöjats att statsministern, enligt författaren, ser på riksdagens ledamöter som röstboskap. Det är riksdagens uppgift att verkställa regeringens politik, skall han enligt bokens författare ha sagt.
Om detta är sant är det allvarligt och ett åsidosättande av de demokratiska spelreglerna. I en diktatur förhåller det sig på det sättet. I en demokrati, däremot, är det i stället regeringen som skall verkställa riksdagens beslut.
För en del år sedan sade en av mina samtalsvänner att politikerna egentligen inte har makt utan endast fullmakt att utföra folkets vilja. Nu förhåller det sig emellertid så, att politikerna har makt. Men makten skall handhas så att det är folkets vilja som beaktas när politikerna verkställer sin politik. Nu kan folkviljan ibland ta miste, det vill säga majoriteten kan vilja framtvinga beslut som blir till nackdel för en del medborgare. Här måste politikerna sovra mellan folkets olika krav.
Det är också viktigt att politikernas maktutövning granskas, lokalt, regionalt och på riksplanet. Nyligen fällde högsta instans ett beslut i ett ärende som krävde bygglov. Beslutet gick emot det beslut som kommunen hade fattat, och lokaltidningen kunder berätta att en politiker i kommunen fällt en mycket syrlig kommentar om den högsta förvaltningsdomstolens dom. Så handlar maktfullkomliga politiker som menar sig ha makt som inte får ifrågasättas.
Det ifrågavarande ärendet gällde tornet eller byggnaden som har byggts på Kivik Art Center och som upplevs som störande av en granne.
Mer ödmjukhet krävs i politiken och hänsyn till medborgarna och i synnerhet till dem som har svårt att göra sin egen röst hörd.
Gert Nilsson
Kommentarer
Trackback